Home АНАЛИЗЕ Афера „лаптоп“: републиканско оружје крајње нужде

Афера „лаптоп“: републиканско оружје крајње нужде

10176
3
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Аутор: Драган Станар

Борба за политичку власт, без обзира када и у ком формату се одиграва, по правилу је сурова, бескомпромисна и бескрупулозна. Природно, како се повећавају улози у тој борби, тј. што је престижнија и значајнија позиција моћи око које се сукобљавају интереси, тако расте не само интензитет, већ и спектар средстава која постају „дозвољена“. Стога и не чуди што се у политичкој борби за најзначајније и најважније политичке функције често посеже за крајњим макијавелистичким решењима и опцијама, све у циљу постизања коначног циља преузимања (или задржавања) моћи. А када говоримо о значају и концентрацији моћи у одређеној политичкој функцији, позиција председника Сједињених Америчких Држава, најзначајније и најмоћније државе света, свакако је без премца и конкуренције. Из те перспективе треба посматрати и скорашњи развој догађаја у САД око афере Хантера Бајдена, те исту посматрати као последње оружје републиканаца против његовог оца, Џозефа Бајдена, председничког кандидата Демократске странке.

Сама афера која окружује пословање и приватан живот млађег Бајдена није новијег датума, али је период уласка у последње и одлучујуће недеље изборне кампање дефинитивно идеалан моменат за њену реактуелизацију и проширивање, посматрајући из угла републиканаца чији кандидат сада већ значајно заостаје у трци. Наиме, послови Хантера Бајдена у Украјини у жижи су интересовање америчке јавности већ неколико година, а то се интересовање сразмерно повећава са приближавањем важним политичким догађајима, као што су објава номинације за председничног кандидата, предизборне дебате, фото-финиш изборне трке итд. Сам Хантер Бајден и његово пословање очигледно није суштина проблема, већ тврдње републиканаца и њима склоних медија, да је именовање млађег Бајдена у борд директора највеће приватне украјинске компаније за експлоатацију нафте и гаса Бурисме (Burisma) у априлу 2014. године доказ коруптивних радњи његовог оца Џозефа, који у том моменту обавља функцију потпредседника САД, у Обамином мандату. Не само да је старији Бајден у том моменту био потпредседник САД, већ је био и активно укључен у управљање украјинском кризом која је уследила после пада Јануковича и руске анексије Крима. Оно што се посебно потенцира из републиканског табора јесте отворен и јавно документован дипломатски притисак који је 2015. године потпредседник Бајден вршио на нове украјинске власти да смене тадашњег државног тужиоца Виктора Шокина, у моментима када он врши истрагу у вези са корупционашком афером компаније Бурисма, у којој је на одговорном месту запослен потпредседников син Хантер. Тужилац Шокин убрзо је смењен, а сама истрага никада у потпуности није разоткрила цео спектар корупције. За оне склоне Трампу, ово је јасан и недвосмислен показатељ постојања конфликта интереса и злоупотребе функције од стране Бајдена старијег, којег оптужују да је искористио положај и утицао на званични Кијев да заустави истрагу.

Са друге стране, из перспективе демократа, „украјинска афера“ породице Бајден изгледа потпуно другачије. Оно што демократе истичу у први план јесте злоупотреба позиције од стране председника Трампа, којег оптужују да је преко свог адвоката, некадашњег градоначелника Њујорка, Рудија Ђулијанија (али и ослањајући се на најверније сараднике Пенса, Болтона, Сонланда и Помпеа), уцењивао украјинског председника Порошенка, а потом и његовог наследика Зеленског. Према изворима на које се ослањају демократе, садашњи амерички председник је условљавао финансијску, војну, политичку и другу помоћ САД Украјини отварањем нове корупционашке истраге којом би, поред компаније Бурисме и Хантера Бајдена, био обухваћен и његов отац, садашњи Трампов противкандидат. Притисак Трампове администрације био је толико снажан, да је и дотадашња амбасадорка САД у Украјини, Мари Јовановић, повучена са те позиције услед, како то Вол Стрит журнал преноси, жалби Рудија Ђулијанија да „минира напоре да се званични Кијев убеди да отвори званичну истрагу против бившег потпредседника Бајдена“. Сам Доналд Трамп није много ни крио своје намере у вези са отварањем истраге против Бајдена у Украјини, већ је у више наврата јавно истакао да је у разговорима са Зеленским изнео своје очекивања да Украјина отвори истрагу која би обухватила оба Бајдена, јер сматра да је то „његово пуно право, будући да доста новца одлази у ту земљу (Украјину)“. За демократе, ово недвосмислено показује Трампово ослањање на ресурсе страних земаља у унутрашној политичкој борби против Бајдена.

Foto: Pixabay

И док међусобно отпуживање демократа и републиканаца поводом корупције, злоупотребе положаја и „коришћења страних ресурса за потребе политичке кампање“ траје већ неколико година, оно што је поново фокус јавности позиционирало на „украјинску аферу“ јесте обиман материјал који је екстракован са лаптопа који наводно припада Хантеру Бајдену. Лаптоп, који је у априлу 2019. године остављен у једном сервису у Делаверу услед оштећења водом и потом никада преузет од стране власника, конфискован је од стране ФБИ-а који је на хард диску лаптопа пронашао обимне и-мејл преписке Хантера Бајдена и његовох украјинских колега. У једном од мејлова, саветник Бурисме, Вадим Позхарски захваљује млађем Бајдену што је у априлу 2015. године „организовао састанак  (Позхарског) са његовим оцем у Вашингтону“, док се у мејлу истог саветника из 2014. године Хантер охрабрује да „искористи свој утицај за добробит компаније“! Ови докази у великој мери оповргавају раније изјаве демократског кандидата Џозефа Бајдена који је у више наврата истакао да „никада није ни разговарао са сином о његовим иностраним пословима“. Поред овог „крунског доказа“ умешаности породице Бајден у корупционашку аферу у Украјини, одређени мејлови уплићу Бајденове и у сличну ситуацију у пословању са Кином, у време потпредседничког мандата старијег Бајдена.

У покушају даљег дискредитовања демократског кандидата, шокантност афере амплификује и додатни материјал који је пронађен на хард диску Хантеровог лаптопа, међу којима и видео запис конзумације наркотика (и то тешке дроге – крек) од стране Бајдена јуниора, као и његови експлицитни сексуални снимци. Иначе, по сопственом признању, Хантер Бајден је дуже време имао проблема са зависности од дроге, као и са већим бројем „блажих“ порока. Цела афера „лаптоп“ долази републиканцима као „шлаг на торту“, мање од месец дана након извештаја два сенатска комитета у којима се закључује да је пословање Хантера Бајдена у Украјини, из перспективе конфликта интереса и трговине утицајем, „проблематично“. Штавише, у последњим неформалним наступима републиканаца, све се више говори о томе да је повод за конфискацију хард диска заправо дечија порнографија која се наводно налазила на Хантеровом лаптопу! Иако и даље на нивоу спекулација, овакве тврдње могу изазвати далекосежне последице не само у кампањи, већ и у приватним животима породице Бајден. 

Јасно је да је афера „лаптоп“ најјаче оружје у републиканском предизборном арсеналу, и да њено пласирање у јавност преко Њујорк Поста од стране Ђулијанија долази у моментима када је кампања пред самом кулминацијом. Досадашњи показатељи недвосмислено иду у корист Бајдена, будући да по свим релевантним истраживањима Трамп поприлично заостаје на националном нивоу. Чини се да је из штаба републиканаца процењено да је ово идеалан тренутак да за покушај политичког „нок-аута“ противничног кандидата, нарочито имајући у виду да је сам лаптоп заплењен од стране ФБИ још у децембру прошле године, а да је власник радње самостално ископирао садржај хард диска и уручио га Роберту Костелу, најближем сараднику Рудија Ђулијанија. Овакав развој догађаја може нам показати да је у Трамповом „углу“ јасно препознато да им победа измиче из руку, и да је неопходно посегнути за најјачим могућим оружјем „крајње нужде“, чак иако је његов морални статус у најмању руку проблематичан. Сурови макијавелизам је недвосмислено и даље пристуан у политичком животу, чак и у најразвијенијим демократијама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here