Home СТАВОВИ Copy Palm Beach – Paste Wilmington

Copy Palm Beach – Paste Wilmington

2311
0

ЦСП

Јавност Сједињених Америчких Држава, а вероватно и већина информисане политичке јавности света, била је затечена почетком августа прошле, 2022. године, када су сви релевантни амерички медији пренели шокантну информацију да је Федерални истражни биро (ФБИ) извршио рацију и претрес имања бившег америчког председника Доналда Трампа на Флориди. Убрзо се сазнало да је разлог спектакуларне акције у Трамповом дому у Палм Бичу ништа мање шокантан, будући да су агенти ФБИ претраживали просторије дома бившег председника у потрази за класификованим и поверљивим документима и материјалима које је Трамп узео за време свог мандата у Белој кући. Очекивано, ова акција федералних органа реда произвела је праву лавину коментара од стране дела медија и политичке јавности наклоњене Демократској партији – рација и документи који су пронађени у претресу окарактерисани су као крунски доказ Трампове политичке неозбиљности, државничке некомпетентности, па чак и потенцијалних завереничких намера (!), нарочито у светлу јануарске „транзиције власти“ због које је Трамп још увек под лупом одређених истражних органа и ad hoc комисија у Вашингтону, и због којих је и даље упитно да ли ће Трампу уопште бити формално омогућено да буде кандидат на председничким изборима 2024. године, уколико се републиканци одлуче за њега као свог кандидата.

У најмању руку једнако изненађујућа и шокантна вест стигла је овог јануара из највеће демократије света – актуелни председник САД, Џозеф Бајден, такође је тренутно под истрагом америчког Министарства правде (Department of Justice) услед навода да је и он био у нелегалном поседу поверљивих докумената! Скоро невероватно звуче наводи да је актуелни председник најмоћније државе света неауторизовано чувао одређене поверљиве документе у својој приватној канцеларији у Вашингтону, док додатни степен бизарности целокупној ситуацију дају наводи да је Бајден део тих документа „склонио“ и у своју резиденцију у америчкој савезној држави Делавер! Према тренутно доступним подацима, први класификовани подаци пронађени су још почетком новембра (4. новембра), недељу дана пре midterm избора (избори за оба дома конгреса који се одржавају на половини председничког мандата), у „закључаном ормару“ у Бајденовој приватној канцеларији, што је била иницијална каписла за покретање целокупне истраге. Ови документи, пронађени од стране председникових личних адвоката, враћени су Националном архиву, који је проследио даље информацију Министарству правде. У даљем току истраге, откривено је постојање још таквих докумената, на две поменуте локације, у четири одвојена случаја.

Заиста зачуђујуће, еуфемистички речено, звуче сада већ званичне информације које је јавно објавио Бајденов лични адвокат Роберт Бауер (Robert Bauer), да је један сет поверљивих докумената нађен 20. децембра, ни мање ни више, него у гаражи Бајденове приватне куће у Вилмингтону?! Ови документи, између осталог, садрже и деликатне документе који се тичу брифинга Бајдена (тада у својству потпредседника, за време мандата Барака Обаме) о стању о извесним земљама света. Сам председник Бајден изјавио је на недавној конференцији за штампу одржаној приликом посете Мексику, да је „врло изненађен“ што су ови документ пронађени у његовој канцеларији и у његовој гаражи (!), и да не зна шта се уопште налази у овим документима, односно да није био ни свестан да су ови документи у његовом неовлашћеном поседу. На питање новинара про-републиканског Фокс Њуза (Fox News) о чему је уопште размишљао када је држао поверљиве документе „поред своје Корвете“, Бајден је одговорио у складу са целокупном ситуацијом – крајње бизарно – „моја Корвета стоји закључана у гаражи, није сад као да стоји на сред улице“!

Овај неслућени развој догађаја довео је свакако демократе, а посебно Бајдена, у веома деликатан положај, будући да је актуелни председник био један од најгласнијих у оптуживању свог претходника Трампа за „потпуно и крајњу неодговорност“ приликом прошлогодишњег откривања сличних докумената у врло сличном сценарију, тј. приликом претреса Трамповог приватног дома на Флориди. Додатно, према речима Џејмса Комера (James R. Comer) новог председника Надзорног комитета, актуелни амерички председник „у више је наврата чувао поверљиве материјале на веома небезбедним локацијама, и то годинама“, без да се икада суочио са мерама које су предузете против Трампа. Комер је такође мишљења да „ниједан од поступака Бајдена у вези са неодговарајућим бављењем поверљивим документима није ‘нормалан’“.  Медији наклоњени „плавој“ партији америчког политичког живота пак истичу да се ради о две потпуно различите ситуације – према њиховом виђењу, Трамп је месецима директно одбијао да врати документе које је чувао у свом дому у Палм Бичу, док Бајден није ни знао за постојање докумената, те је „поступио хитро и по закону“ чим је материјал случајно откривен. Додатно, наводи се да ниједан од двадесетак докумената који су пронађени код Бајдена (у поређењу са преко 300 одузетих Доналду Трампу!) није имао ознаку „врхунска тајна“ (top secret), већ „само“ поверљиво.

Без обзира којој, тачније чијој, верзији истине смо ближи, оно што је извесно јесте да ће месеци пред нама дати одговоре на веома битна питања која се тичу једнаког третмана, двоструких аршина и партијске пристрасности, не само масовних медија, већ и целокупног политичког и судског система у САД. Безбедносно-правни „прекршај“ је готово невероватно сличан (додуше, не и идентичан) у случајевима бившег и садашњег председника, те остаје да се види да ли ће Бајдену бити приређена слична медијска „парада“ каква је била приређена Трампу после сада већ чувене ФБИ рације на Флориди. Такође, остаје да се види и каква ће бити реакција дела политичке јавности наклоњене демократама, нарочито оних истакнутих појединаца који су, попут самог Бајдена, предњачили у критици неодговорности и бахатости Доналда Трампа. Ипак, можда још важније питање јесте како је уопште могуће да се иста ствар деси два пута, са два различита председника САД, у тако кратком временском периоду, у земљи са толико моћним безбедносним апаратом? И, да ли постоји још поверљивих докумената, можда чак и са ознаком top secret који стоје „затурени“ у нечијим викендицама, летњим резиденцијама и гаражама?    

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here