Home АНАЛИЗЕ Ко су кандидати за председника САД? Републиканска странка

Ко су кандидати за председника САД? Републиканска странка

1339
0

ЦСП

Упркос томе што су председнички избори у Сједињеним Америчким Државама заказани за 5. новембар 2024. године, тј. за неких годину и по дана од данас, сама председничка трка већ добија статус једне од централних тема у америчким политичким круговима и медијима. Сам увод у надметање за Овалну канцеларију између двају најважнијих, и заправо јединих објективно и реално важних, политичких опција у САД добили смо већ прошле године, низом поступака садашњег естаблишмента усмерених ка бившем председнику Доналду Трампу. Аналитичари наклоњени Републиканској партији сматрали су да је сама кампања демократа почела онога тренутка када је постало јасно да ће Трамп поново бити кандидат и изаћи на мегдан актуелном председнику Џозефу Бајдену крајем следеће године. Неки од њих чак сматрају да су подизањем оптужнице против Трампа демократе запечатиле сопствену судбину и одсудно утицали управо на избор Трампа и одлазак Бајдена из Беле куће у јануару 2025. године. Уколико се ослонимо на истраживања јавног мњења у САД, можемо видети управо такав тренд – повећање подршке Трампу од момента када је против њега крајем марта подигнута оптужница у држави Њујорк због чак 34 тачке, укључујући и подмићивање звезде порно филмова, фалсификовања пословних књига, итд.

Међутим, иако је јасно да су огромни изгледи да ћемо у председничкој трци 2024. години гледати репризу прошлих избора и поновно сучељавање Трампа и Бајдена, потенцијалних председничких кандидата у прелиминарној фази не недостаје, ни у црвеном ни у плавом табору. Када се ради о Републиканској партији, поред примарног кандидата Доналда Трампа, своју кандидатуру поднело је још неколико чланова партије који ће покушати да остваре што боље резултате на унутарпартијским изборима на којима се заправо и бира званични партијски кандидат. У тренутку писања овог текста, међу републиканцима постоји чак шест кандидата који су и званично обзнанили своју кандидатуру, а очекује се учешће макар још једног кандидата у страначкој трци за „црвеног“ изазивача демократској опцији. Први „изазивач“ бившег председника Трампа постала је Ники Хејли (Nikki Haley), бивша гувернерка федералне државе Јужне Каролине која је широј светској јавности постала позната као амбасадорка САД при Уједињеним нацијама управо током Трамповог првог мандата у Белој кући и која је своју кандидатуру истакла већ половином фебруара. У трку се потом званично укључио и, широј јавности мање познати, Вивек Рамасвами (Vivek Ramaswami), уједно и најмлађи кандидат будући да је у тренутку подношења кандидатуре имао тек 37 година. Поред тога што је најмлађи, он је уједно и кандидат коме се дају најмање шансе упркос чињеници да му неће мањкати средстава за кампању будући да се његово лично богатство процењује на преко 600 милиона долара! Са друге стране, најстарији Трампов изазивач унутар Републиканске партије јесте бивши гувернер Арканзаса, Аса Хачисон (Asa Hutchinson) који је 2. априла, када је и званично ушао у трку, имао 72. године. Републиканци ће на унутарпартијским изборима имати и два афро-америчка кандидата, будући да су се у трку укључили и Лери Елдер (Larry Elder) и Тим Скот (Tim Scott).

И док се кандидатура Елдера, радијског водитеља, не узима као претерано озбиљна, улазак у трку сенатора Тима Скота, јединог црног сенатора међу републиканцима, представља према тумачењима америчких аналитичара из Њујорк Тајмса, „освежење“ на републиканској сцени, нарочито имајући у виду да је у тренутку саме предаје кандидатуре, 19. маја, сенатор Скот већ располагао са преко 22 милиона долара у кешу за потребе кампање! Тим Скот, који се сматра једним од најутицајнијих црних конзервативаца, поседује веома занимљив политички профил – ради се о изузетно религиозном човеку (еванђелиста)  који долази из нижих друштвених слојева и који је одрастао у дому самохране мајке. Уколико Скот добије номинацију, он ће постати први црни председнички кандидат републиканаца у историји ове партије, а тек други уопште у историји Америке, наравно после Барака Обаме. Ипак, према последњим истраживањима, Скот има подршку тек нешто мање од 2% републиканаца. Најозбиљнији изазивач Трампа унутар „црвене“ партије биће свакако гувернер Флориде Рон Десантис (Ron DeSantis) чија се званична кандидатура извесно очекује најкасније до краја месеца маја. Према релевантним истраживањима, после неприкосновеног Трампа који ужива поверење око 58% републиканаца за председничку номинацију ове партије, Десантис је на 16%, што га чини неупоредиво релевантнијим противкандидатом Трампу будући да има већу подршку него сви остали наведени кандидати заједно – Ники Хејли и Вивек Рамасвами су на око 4%, Скот на испод 2%, Хачисон на око 1%, док се Елдерове шансе мере у промилима. Наравно, не треба заборавити ни Мајка Пенса (Mike Pence), бившег гувернера Индијане и Трамповог потпредседника, о чијој се кандидатури све чешће говори као могућој, па и очекиваној. Пенс, који је направио јавни отклон од свог некадашњег блиског сарадника и политичког партнера Трампа после дешавања 6. јануара, могао би да добије подршку на нивоу Ники Хејли и Вивака Рамасвамија, тј. око 4% гласача унутар Републиканске партије.

У ишчекивању комплетирања листе кандидата за републиканску номинацију за предстојеће председничке избора 2024. године, већ можемо да извучемо један значајан закључак – Доналд Трампа има највеће шансе да буде кандидат Републиканске партије, док му једини прави изазивач унутар редова „црвене“ странке може бити Рон Десантис, без обзира на то што он још увек није званично поднео кандидатуру. Сви остали наведени кандидати, као и они који ће се можда накнадно укључити у трку, неће играти озбиљну улогу у трци за републиканску номинацију.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here