Home АНАЛИЗЕ Зашто је клубу Билдерберг потребна вештачка интелигенција?

Зашто је клубу Билдерберг потребна вештачка интелигенција?

1244
0

Аутор: Валериј Иљин. С руског превео Зоран Милошевић

Архитекти „глобалног ресетовања” верују да ће им захваљујући вештачкој интелигенцији Интернет тела (IoB) и Интернет ствари (IoT) у наредним годинама дати потпуну контролу над људским здрављем, мислима и емоцијама. „Када будемо имали приступ људским мислима и њиховим емоцијама, имаћемо приступ самим људима“, каже К. Шваб.

Од 18. до 21. маја у Лисабону се одржава 69. састанак Билдерберг клуба. Позивају се политичари, стручњаци, представници академске заједнице, индустрије, финансија, синдиката и медија. Своје учешће је потврдило око 130 учесника из 23 земље.

Главне теме разговора у 2023. години: вештачка интелигенција, банкарски систем, Кина, енергетска транзиција, Европа, лидерство САД, транснационалне претње, Русија, НАТО, Украјина, пореска питања. Упркос позиву министра спољних послова кијевског режима Кулебе, украјинска тема је далеко од тога да буде главна.

Билдерберг 2023. поставља вештачку интелигенцију (ВИ) на врх свог дневног реда: „Вештачка интелигенција ће бити у фокусу преговора између пословних и политичких елита у Лисабону“.

Зашто ВИ? Тешко да је то тајна.

Вештачка интелигенција је најмоћнија технологија за ратовање – ово је званично саопштио Пентагон уочи састанка чланова Билдерберг клуба. Ево речи председника Комитета начелника генералштабова Оружаних снага САД Марка Милија: „На листи технологија које нам тако брзо долазе, могуће и да је најмоћнија од свих технологија које се брзо развијају у ратовању – то је вештачка интелигенција … Способност бржег и прецизнијег доношења одлука је значајна предност у ратовању. Вештачка интелигенција и квантно рачунарство ће ово дати земљи која се истиче у својим војним применама.“

АМЕРИКА СТВАРА „МИНИСТАРСТВО ИСТИНЕ“

Ратовање се у овом случају односи на борбена дејства како на бојном пољу тако и у информационом простору. Укључујући и против сопствених грађана који се не уклапају у „нову нормалу“. У САД се убрзано ствара нова федерална агенција („Министарство истине“) да би спроводила „кодекси понашања“ на платформама друштвених медија.

У Кини је већ успостављена структура која прати употребу вештачке интелигенције у инфо ратовима. Пре неки дан су њени представници најавили прво притварање особе која је користила вештачку интелигенцију за стварање и ширење гласина – уз помоћ чет-бота забрањеног у земљи. Човек ухапшен 5. маја у граду Донггуан, јужна провинција Гуангдонг, креирао је лажне вести о искакању воза из шина преко ЧетГПТ-а (ChatGPT) и ширио их са 20 налога на друштвеним мрежама Баијиахао (Baijiahao). Говорило се о смрти девет људи као последица наводне железничке несреће 25. априла. У ствари, таквог инцидента није било. Лажна вест је добила више од 15 хиљада прегледа пре него што га је открила кинеска сајбер полиција.

„ВИ може да створи чак и религије ради контроле људи… Пошто је савладала само људски језик, ВИ има све што је потребно да нас обавија светом илузија попут Матрикса“, каже Јувал Ноа Харари, лојални помоћник Клауса Шваба.

Учесници се окупљају на састанку Билдерберг клуба у Лисабону. Међу гостима је и портпарол СЕФ-а Јувал Ноа Харари, који сматра да су људи „животиње које се могу ломити“

Вреди обратити пажњу колико су учестале, дрске и директне такве изјаве које се потом губе у општем хаосу мноштва информација.

ВИ може бити веома опасна за друштво. Студију која то потврђује недавно су објавили научници са Универзитета Корнел у Сједињеним Државама. У зависности од пристрасности њихових алгоритама, чат ботови као што су ЧетГПТ, Бард или Клауде (ChatGPT, Bard или Claude) могу променити начин на који корисници мисле без њиховог знања. ВИ је, пре свега, алгоритам. Ко, шта је и за које сврхе је некао научио ВИ, другим речима она ће тако и деловати (како је научена).

И у невојним областима коришћење вештачке интелигенције још увек није све тако лако. Додатни доказ за то је „адвокат ВИ робота“ (односно чет-бот) који је у марту потпао под групну тужбу у Сједињеним Државама „због рад без дозволе“ (тј. четбот), који је, у виду дате реклае тврдио да би „могла да промени будућност права широм света, помажући милионима људи у судским споровима“. Ох, храбри нови свет Шваб и Ко, где можете тужити виртуелног робота за рад без дипломе права или лиценце! Истовремено, према тврдњи о „неквалитетном правном савету“, не треба да се казни сам робот, већ његов креатор, правна компанија DoNotPay. Тужилац Џонатан Фаридијан је наводно веровао да је куповао „употребљиве“ правне документе и услуге од адвоката квалификованог за то. А сада тврди да је понашање робота било „незаконито“, и тражи одштету…

Архитекти „глобалног ресетовања” верују да ће им захваљујући вештачкој интелигенцији Интернет тела (IoB) и Интернет ствари (IoT) у наредним годинама дати потпуну контролу над људским здрављем, мислима и емоцијама. „Када будемо имали приступ људским мислима и њиховим емоцијама, имаћемо приступ самим људима“, каже К. Шваб.

Милијардер „футуриста“ Реј Курцвајл, говорећи дописнику радија СтарТалк (StarTalk Radio) „о ширењу људског мозга“, већ је изјавио: до 2030. нано-ботови ће повезати људски неуро-кортекс са виртуелним складиштима информација („облацима“). Другим речима, према овом ентузијастичном швабијанцу, у следећој деценији ће постојати уређаји са вештачком интелигенцијом који се могу „уградити у мозак“.

Шваб и његови саучесници настоје да споје дигитални, биолошки и физички свет. Они то директно изјављују, пропагирајући чиповање људи и стављајући људе под потпуну контролу уз помоћ ВИ. Бил Гејтс верује да ће ЧетГПТ (ChatGPT) „променити свет“. Гејтс је у интервјуу за немачки Ханделсблат оценио потенцијал састанка у Лисабону као механизма за глобалну контролу. Према Гејтсу, вештачка интелигенција ће у једној генерацији све људе претворити у либерале.

Извор: https://www.fondsk.ru/news/2023/05/20/zachem-bilderbergskomu-klubu-iskusstvennyj-intellekt-59304.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here