Home АНАЛИЗЕ Западни ексепционализам и руска вакцина: „подобна“ ксенофобија

Западни ексепционализам и руска вакцина: „подобна“ ксенофобија

6078
0
Foto: Freeimages
Foto: Freeimages

Аутор: Драган Станар

За западну цивилизацију 2020. година остаће уписана као година у којој је свет задрхтао пред опаким микроскопским непријатељем у форми вируса Ковид-19, и као година у којој је западна цивилизација кончано, одлучно и дефинитивно рекла не сваком расизму, шовинизму и нетолеранцији. У сред глобалног хаоса изазваног корона пандемијом, полетни анти-фашисти, анти-расисти и уопштено анти-конзервативци спроводе својеврсну мини-социјалну и макро-културну револуцију у којој су, као што то обично бива у свакој револуцији, присутни насиље, сукоби и крв. Револуционарни необуздани бес, махом веома младих, либералних и „пробуђених“ (израз који се одомаћио у западној култури јесте woke) људи усмерен је према свакој форми нетолеранције, шовинизма, системског расизма и коначно против сваке врсте друштвене неправде. Ови такозвани „ратници за друштвену правду“ (social justice warriors, како их називају они мање склони либералном радикализму) гласно су изнели своје чврсте ставове за безусловно укидање сваке врсте неједнакости, а нарочито сваке могуће форме расне, полне, сексуалне, културне, идентитетске и сваке друге дискриминације.

На другом, рекли бисмо и објективно примарном, глобалном фронту на којем се човечанство супротставља пандемији, коначно је свет дочекао добре вести. Наиме, Руска Федерација и званично је објавила да је регистрована прва вакцина против Ковид-19 вируса, која би требало да уведе цивилизацију у много мирније и предвидивије воде. Вакцину која је регистрована под именом „Спутњик 5“, развио је престижни руски институт за микробиологију Гамалеј,  и према најавама она би ускоро могла постати доступна већем броју земаља. Међутим, управо се овде, на интерсекцији два кључна феномена 2020. године, огољева и разоткрива проблематика културно-идентитетске револуције која се дешава на западу у сред глобалне пандемије какву свет никада до сада није видео. За очекивати би било да је вест о првој регистрованој вакцини за пошаст која је паралисала цео свет у сваком смислу дочекана са одушевљењем и олакшањем, и то од стране свих становника планете. Али, то наравно није случај. Напротив.

Foto: Freeimages
Foto: Freeimages

Реакције шире западне јавности, дакле и про-западне јавности у не-тако-западним земљама, недвосмислено потврђују латентну нелагодност и (не)прикривено незадовољство чињеницом да прва вакцина против Ковид-19 вируса долази управо из Русије. Западни медији, али и значајне јавно-политичке фигуре које гравитирају овом цивилизацијском полу, препуни су експлицитних излива ксенофобије и отвореног исмевања руске вакцине, наравно само зато што је она руска. Омаловажавање и изругивање овог монументалног цивилизацијског достигнућа које директно и снажно доприноси добробити целокупног човечанства, гради се на отвореном ставу и неспутаној предрасуди да је све што долази из Русије (заправо све што не долази са запада) другоразредно, мање вредно, полу-примитивно, на нижем цивилизацијском степену развоја, итд. Интернет је препун популарних мимова и објава које настоје девалвирати руска научна достигнућа, руске научнике и целокупну руску цивилизацију, доводећи у питање методологију, квалитет, веродостојност, па чак и постојање нове вакцине. Не само да милиони поменутих „ратника за друштвену правду“ и либералних првака не виде никакав проблем са јавном ридикулизацијом једне вековне културе и једног целокупног идентитета, управо су најлибералнији међу њима први на анти-руском фронту. Ово показује јасну дисонанцу у тежишним социјално-културним кретањима западне цивилизације – ксенофобија, нетолеранција и предрасуде било које врсте су највеће претње цивилизацији, осим када су окренута према „непријатељу“. Нејасно је како се може у заносу борити против рецимо културне апропријације црначке културе, затим такозваних „микро-агресија“, „несвесне нетолеранције“ и предрасуда према ново-формираним полним и сексуалним идентитетима а истовремено отворено извргавати руглу и вређати целокупан један народ и идентитет стваран више од десет векова! Замислимо само хипотетичку ситуацију у којој је тим афричких научника из неке афричке земље регистровао прву корона вакцину. Да ли би и један једини западни медиј, или било која јавна личност у западној цивилизацији, имао храбрости да на било који начин доведе у сумњу вакцину, само зато што су је створили афрички научници? Да ли би уопште сачувао живу главу, да јавно изнесе став да неће да прими „афричку вакцину“, само зато што је афричка и самим тиме није довољно добра? А камоли да поставимо питање да ли је уопште замисливо да западна јавност данас отворено исмева афричке научнике, њихове лабораторије, њихово знање, методологију, достигнућа итд. само зато што припадају другој цивилизацији и што су просто другачији.

Медији су препуни ставова да „не треба веровати“ руским научницима и руској науци, да је мудрије сачекате неку „проверену“ вакцину из западних лабораторија, која ипак долази из „развијене“ цивилизације. Као да је целокупан западни свет потпуно заборавио шта је све човеку донела источна наука. Тај исти Гамалеј институт, који се данас провлачи кроз блато западне јавности, једини је на свету који је лиценциран за вакцину против еболе, то је престижна установа у којој се производе вакцине против САРС-а, МЕРС-а, и многих других заразних болести. Међутим, изгледа да ксенофобија и идентитетска дискриминација руске цивилизације, а будимо уверени да се овде не ради само о дискредитацији руске науке већ целокупног идентитета, не представља никакав проблем људима који се месецима отворено и пожртвовано боре управо против пошасти предрасуда и дискриминације. Очито је компартментализација свести „пробуђених“ омогућила истовремено постојање огромног и виталног отпора ксенофобији, расизму и дискриминацији различитих идентитета унутар њиховог друштва са једне стране и отвореног исмевања, ниподаштавања и вређања „других“ идентитета и култура, у овом случају руског, са друге.Истовремено постојање ставова о неподобној, смртно опасној и исконски злој ксенофобији на унутрашњем плану, али и веома подобном „екстерном“ шовинизнму јасно осликава темељну охолост и неуништиви ексепционализам западне цивилизације. Па чак и када се ради о леку за највећу пандемију у историји света.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here