Home АНАЛИЗЕ Парламентарни избори у Бугарској

Парламентарни избори у Бугарској

5346
0
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Аутор: Миша Стојадиновић

            У светлу одржаних парламентарних избора у Бугарској 4. априла 2021. године треба напоменути да је на нашем сајту децембра 2020. године објављена анализа под називом Актуелни друштвено-политички изазови у Бугарској у којој смо у значајној мери предвидели резултат ових избора. Подсетимо се да смо још тада указивали на то да ће раскол на релацији председник-премијер, неповерење у политичке институције, масовни протести, као и дубока поларизација друштва допринети слабљењу политичке снаге Бојка Борисова. Том приликом смо предвидели да ће политичка партија Бојка Борисова освојити највећи број гласова на изборима, али и да ће истовремено остварени резултат услед актуелне политичке и економске кризе бити изузетно лош.

            На одржаним парламентарним изборима у Бугарској само шест опција је прешло изборни цензус и то: ГЕРБ-СДС(26,18% гласова), ,,ПОСТОЈИ ТАКАВ НАРОД“ (17,66% гласова), ,,БСП ЗА БУГАРСКУ“ (15,01“ гласова), ,,ПОКРЕТ ЗА ПРАВА И СЛОБОДЕ“/ДПС (10,49% гласова), ,,ДЕМОКРАТСКА БУГАРСКА“  (9,45“ гласова), као и ,,УСПРАВИ СЕ! НАПОЉЕ БАНДИТИ!“ (4,72“ гласова). Остварени изборни резултати су у значајној мери допринели јачању политичке организације у друштву и довели у питање чак и могућност формирања владе.

            Иако је Бојко Борисов формално остварио победу над свим својим директним конкурентима, за њега се може рећи да представља једног од највећих изборних губитника. Наиме, остварена победа није му уједно донела и жељену позицију која би му омогућила повољан положај у процесу формирања владе. Имајући у виду да његови бивши коалициони партнери нису прешли цензус, као и да остале политичке партије не желе сарадњу са њим, додатно су ослабиле позицију Бојка Борисова. То је уједно и разлог због чега се Бојко Борисов још док су пристизали незванични резултати на дан избора одлучио на очајнички потез. Он се тог дана обратио на Фејзбуку са позивом да се закопају ратне секире између свих странака и формира експертска влада.

            Највећи добитник парламентарних избора је свакако нова опозициона партија популарног ТВ водитеља и певача Славија Трифунова која је заузела високо друго место. На основу свега овога поставља се питање како би влада Републике Бугарске изгледала и ко би је формирао. Уколико Бојко Борисов жели да формира владу то би значило да би морао да пронађе начин како да премости јаз са другим политичким опцијама чиме би била формирана неприродна и врло нестабилна коалиција. Истовремено, понуда за формирање експертске владе такође изгледа тешко остварива јер би то значило кршење предизборних обећања и истовремено продубљивање политичке нестабилности. Иако је Трифунов велики морални победник парламентарних избора у Бугарској, питање је да ли он поседује довољно капацитета да око себе окупи друге политичке опције и формира коалицију.

            Уколико ни Бојко Борисов ни Славија Трифунов не успеју да формирају владу нејасно је које би било треће решење. Сам председник Румен Радев је у свом првом обраћању поводом избора рекао да иако неће одуговлачити ову процедуру остаје да се види да ли ће мандат морати да буде уручен једном или два пута. Уколико ГЕРБ-СДС и ,, ПОСТОЈИ ТАКАВ НАРОД“ не успеју да формирају владу, тек онда ће Радев разматрати треће решење.

            Уз све ове неизвесности једно је сигурно. Треба очекивати дуг период изузетно тешких преговара, при чему не треба искључити и могућност нових избора. Ово би у великој мери додатно допринело погоршању политичке и економске ситуације у Бугарској. Прва озбиљна последица отезања са формирањем владе или поновно одржавање избора би била то што би Бугарска, као једна од најсиромашнијих чланица ЕУ, била у великом проблему да добије огромна средства за опоравак од корона вируса из ЕУ фондова у износу од чак 750 милијарди евра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here