Home СТАВОВИ Републиканска потрага за кандидатима: 2024. као реприза 2020?

Републиканска потрага за кандидатима: 2024. као реприза 2020?

4299
0

Драган Станар

Једна од централних тековина демократије, која представља камен темељац одрживости и стабилности демократских политичких система у периодима промена, јесте свакако и транзиција политичке власти. У ужем смислу, транзиција власти подразумева, обично кратак, временски период између избора и званичног „преузимања“ власти (инаугурације) новоизабраног и легитимног политичког представника. У најразвијенијој и најмоћнијој демократији света, Сједињеним Америчким Државама, ту процедуру реализује и надгледа посебно административно тело под називом „транзициони тим“, које је, између осталог, одговорно за класификацију техничких приоритета нове власти, реевалуацију уредби претходне власти, вршење безбедносних провера нових предложених кадрова, итд. У ширем смислу, транзиција политичке власти подразумева мирно преузимање свих механизама политичке моћи од стране новоизабране легитимне власти, уз минималну кооперацију одлазеће.

Бурни догађаји од 6. јануара 2021. године, када су управо у периоду транзиције власти еруптирали немири у Вашингтону приликом којих је дошло до покушаја насилног заузимања Капитола и спречавања транзиције политичке моћи показали су да чак и у најразвијенијим демократским системима може доћи до критичне тачке тензија и чак насиља у процесу преузимања власти. Посебну важност догађајима које мејнстрим медији називају чак и неуспелим шестојануарским „устанком“ даје чињеница да је одлазећи председник Доналд Трамп виђен као директни инспиратор немира на Капитолу, што је потврдила и серија саслушања „Шестојануарског комитета“ која су директно преношена на америчкој националној телевизији. Према писању најутицајнијих америчких медија, као што су Њујорк Тајмс и Вашингтон Пост, одбијање одлазећег председника Трампа да уважи изборну вољу грађана и омогући мирну транзицију политичке власти директно је угрозило целокупан концепт америчког председничког система власти, стабилност политичког система земље и уопште саме темеље демократије у САД. Општи утисак који стварају амерички мејнстрим медији и владајући политички естаблишмент је такав да политичка фигура, а вероватно и личност, бившег, 45. по реду, председника Доналда Трампа сама по себи представља виталну претњу по демократију, америчке вредности и либералну идеологију Вашингтона.

Стога и не чуди што је тренутни фокус свих политичких актера у Сједињеним Америчким Државама на процесу избора потенцијалних кандидата унутар Републиканске партије (GOP – Grand Old Party) за примарне изборе партијског кандидата за председничке изборе 2024. године. Иако до самих председничких избора има још много времена, de facto двопартијски председнички политички систем САД (иако он то de iure није) јесте такав да чини примарне унутарпартијске изборе кандидата изузетно важним, до те мере да неки аналитичари тврде да се неретко судбина председничких избора одлучивала управо на овим, унутарпартијским, изборима кандидата! Иако је једно од недавних истраживања Њујорк Тајмса индиковало да готово половина републиканаца не подржава Доналда Трампа, и да би радије на месту кандидата видели гувернера Флориде, Рона Десантиса (Ron DeSantis), сенатора Теда Круза (Ted Cruz) из Тексаса, или чак Трамповог потпредседника Мајке Пенса, јучерашње истраживање на студентској конференцији у организацији Turning Point USA (TPUSA) показало је да чак 78,7% испитаника жели да види управо Доналда Трампа као кандидата Републиканске партије на изборима 2024. године! Трамп је у суботу говорио готово 90 минута на TPUSA конференцији одржаној на Флориди и очекивао био веома критичан према естаблишменту председника Бајдена. Према Фоксу, Трамп је у говору студентима чак и „наговестио“ кандидатуру за 2024. годину, критикујући тренутну серију јавних саслушања поводом 6. јануара као инструмент спречавања његове нове кандидатуре.

Иако се званично именовање кандидата за примарне унутарпартијске изборе Републиканске партије не очекује пре новембра, док ће се сами примарни избори одржати тек за две године, угледни политички аналитичари у САД сматрају да унутар Републиканске партије не постоји никакав план нити је видљива воља да се на било који начин спречи нова кандидатура Доналда Трампа. Штавише, неколико најутицајнијих чланова „црвене“ партије, као што је Елиз Стефаник (Elize Stefanik)  изразило је подршку идеји „репризирања“ изборног обрачуна Бајдена и Трампа 2024. године, док поменути резултати истраживања такође иду у прилог прогнози да ћемо поново гледати трку иста два кандидата као и крајем 2020. године. Овај сценарио, очекивано, дубоко забрињава све политичке аналитичаре у САД, будући да тензије између два табора не само да нису спласнуле, него се чини да се јаз још више продубио. Уколико пажљиво анализирамо не само медијски, већ и институционални политички дискурс владајуће Демократске партије од јануара 2021. године, без дилеме можемо приметити јачајући мотив Трампа као егзистенцијалне претње по основне, носеће и виталне вредности америчког друштва. Сама идеја евентуалног повратка Трампа у Белу кућу 2024. године има једну есхатолошку димензију, према којој би такав развој догађаја довео до метафоричког „краја света“ и пропасти целокупне америчке демократије, културе и начина живота.

Имајући у виду дубоке поделе, вредносни јаз и идентитетску нетрпељивост унутар америчког друштва које су огољене 6. јануара 2021. године, заиста је тешко претпоставити као ће уопште изгледати кампање за председничке изборе 2024. године уколико Републиканска партија одлучи да кандидату демократа поново супротстави Доналда Трампа, који је у очима екстремних сегмената гласачког тела Демократске партије готово изједначен за Сотоном. У наративу у којем је свака помисао на повратак Трампа у Овални кабинет, а тај наратив се видно оснажује већ готово две године, једнака пословичном „крају света“ и пропасти америчких вредности и слобода, јасно је да сами избори, а нарочито описана транзиција политичке власти уколико Трамп победи, имају веома мале шансе да прођу мирно и у духу демократије. Чини се да су немиле и узнемирујуће сцене од 6. јануара 2021. године само благо упозорење онога што нас потенцијално чека 2024. године уколико зјапећи политичко-идеолошки, па можда чак и културно-идентитетски, јаз унутар модерног америчког друштва настави да се продубљује и проширује. У манихејском сценарију у којем обе стране сматрају да је победа противника апсолутно недопустива јер означава судњи дан и егзистенцијалну претњу, било каква мирна транзиција (или континуитет) политичке власти заиста изгледају наивно. Коначно, у том контексту, биће изузетно занимљиво видети да ли ће се уопште и практично дозволити да дође до кандидатуре Доналда Трампа, будући да су јавна саслушања Шестојануарског комитета наговестила потенцијално драстичан развој ситуације за бившег председника.           

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here