Home АНАЛИЗЕ Кенеди Јуниор – Демократски Трамп 2.0

Кенеди Јуниор – Демократски Трамп 2.0

441
0

ЦСП

Упркос чињеници да се председнички избори у Сједињеним Америчким Државама организују тек крајем следеће године (прецизније, заказани су за 5. новембар 2024. године), општи утисак целокупне политичке јавности у САД, као и оне глобалне политичке јавности која је судбински заинтересована за исход сваких америчких избора, јесте да се увелико налазимо у предизборној кампањи. То заиста и не чуди, будући да традиционално кампање за председничке изборе почињу када се захукта борба на прелиминарним, тј. унутарпартијским изборима двају доминантних политичких партија у САД – Демократској и Републиканској. Избори за званичне кандидате два политичка табора у великој су мери позорница за опипавање пулса гласача и наравно промоцију оних кандидата за које њихова партија процени да су најподеснији за борбу за Белу кућу. И док се, наравно, свака предизборна кампања разликује од оне претходне услед различитих политичких околности, различитих личности, али и различитог историјско-културног тренутка, понекад се одређени кључни елементи просто природно „настављају“ на ону политичку стратегију са којом се, на тренутак стало, завршетком прошле предизборне борбе. Управо тако можемо сагледати и тренутну ширу стратегију Демократске партије, која ће, сва је прилика, наставити таргетирање Доналда Трампа, пројектованог републиканског кандидата, као „неподобне“ личности за обављање најпрестижније и најмоћније политичке функције на планети.

У том је светлу изузетно интересантна појава Роберта Ф. Кенедија Јуниора (Robert F. Kennedy Junior) као званичног кандидата на унутарпартијским изборима прогресивне и либералне Демократске партије. Кенеди Јуниор, иначе нећак чувеног убијеног америчког председника Џона Ф. Кенедија и син сенатора Роберта Ф. Кенедија свакако је једна од најинтересантнијих и најколоритнијих фигура у легендарној политичкој породици Кенедијевих. Осим по свом пореклу, овај правник са дипломом Харварда и Универзитета у Вирџинији познат је широј јавности по свом адвокатском раду у области заштите животне средине, али чини се ипак највише по својим радикалним ставовима о многим важним питањима. Кроз целокупну каријеру Кенедија Јуниора прате контроверзе – од падања на адвокатском испиту и хапшења за поседовање хероина током осамдесетих година прошлог века, преко жестоке анти-вакцинашке реторике усмерене против ММР вакцина, до скорашњих ставова о најширем спектру питања. Логично настављајући анти-вакцинашки наратив, Кенеди Јуниор постао је један од највисцералнијих бораца против Ковид вакцина у САД после 2020. године, уз пропратне жестоке оптужбе против Бајдена, Гејтса, а нарочито доктора Ентонија Фаучија (Anthony Fauci), и честа поређења Бајденовог естаблишмента са Хитлеровим нацистичким режимом у контексту обавезног вакцинисања.

Нарочиту пажњу на себе потенцијални демократски кандидат за председника САД скренуо је у протеклом периоду, када је, поред редовних екстремних тврдњи о Ковид вакцинама, јавно износио и неке додатне, веома контроверзне и провокативне тврдње, попут оне да „одређене хемикалије које се налазе у води у САД доводе до повећања броја транс-родних младих особа“, да распрострањеност „антидепресива међу младима доводи до масовних убистава у школама“, да је „јасно да је његовог стрица (Џона Ф. Кенедија) заправо убила ЦИА“, да је „председник Џорџ В. Буш покрао изборе 2004. године“, итд. Ипак, највише прашине подигле су његове две скорашње изјаве које се тичу постојања наводних „био-лабораторија америчке војске у Украјини“ и „вештачки створеном Ковид-19 вирусу који таргетира одређене расе, док је дизајниран тако да ‘штеди’ Кинезе и Ашкенезе“.  Очекивано, ове речи потенцијалног будућег председника САД (иако су у реалности шансе да се то догоди готово непостојеће) изазвале су лавине оштрих и негативних коментара, нарочито унутар његове партије и оног дела медија традиционално наклоњеног „плавом“ политичком табору. Посебно је интересантно што се Кенеди Јуниор од стране „његових“ демократа оптужује управо по истој матрици по којој се годинама критикује Доналд Трамп – да је под утицајем „тешке руске пропаганде“ и „малигног руском мешања“, и да је „упао у рупу идеологија теорија завере“, која се сваким кораком продубљује.

Роберт Кенеди Јуниор, званични кандидат на унутарпартијским изборима Демократске странке, у великој мери одудара од мејнстрим наратива свих осталих демократских кандидата и уопште од идеолошког темеља на којем почива „плава“ партија. Штавише, он је у одређеним кључним ставовима много ближи републиканским позицијама, па и самим ставовима Доналда Трампа. Не би било претерано рећи ни да у одређеним ставовима, а поготово у аргументима и самој жестини њиховог заступања, Кенеди Јуниор чак и превазилази, демократама толико омраженог, Трампа. У најмању руку речено, специфичан противкандидат актуелном председнику Џозефу Бајдену на унутарпартијским изборима за званичну „плаву“ номинацију 2024.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here