Home АНАЛИЗЕ Аргентина и Велика Британија: нови/стари сукоб око Фолкландских острва

Аргентина и Велика Британија: нови/стари сукоб око Фолкландских острва

2472
0

Миша Стојадиновић

Историја Фолкландских острва показује бројне сукобе. Овај архипелаг од 200 острва је био чест разлог многобројних међудржавних спорова. Како је текла историја тако се мењала и структура становништва. Тако је током историје на овим просторима живело и становништво из Аргентине, Шпаније, Француске и Велике Британије. Први велики рат који се умало одиграо био је рат између Велике Британије и Шпаније крајем XVIII века, и то за време периода када се Аргентина налазила под шпанском круном. До сукоба, међутим, ипак није дошло, али се ситуација само даље компликовала. Само име Фолкандских острва се жестоко оспорава унутар Аргентине, већ се она називају Малвинским острвима.

            Подсетимо се да се Фолкландски рат одиграо 1982. године, трајао је од априла до јуна и том приликом је страдало скоро хиљаду људи, а Аргентина је доживела жесток пораз. Сукоб је почео 2. априла, када је Аргентина извршила инвазију и окупирала Фолкландска острва. Британска влада је 5. априла послала поморску оперативну групу да ангажује аргентинску морнарицу и ваздухопловство пре него што изврши амфибијски напад на острва. Сукоб је трајао 74 дана и окончан је аргентинском предајом 14. јуна. Примирје које је наступило после овог сукоба није довело до решавања проблема, напротив односи између Британаца и Аргентинаца је остао веома затегнут. Када су становници у овом делу света 2013. године гласали о свом статусу  одлучили су да ипак желе да остану у саставу Велике Британије. Том приликом чинило се да ће се ситуација некако стабилизовати, међутим, открића налазишта нафте и гаса је изнова изнедрио старе сукобе.

            Аргентинци кажу да имају право на острва, која називају Малвинским, јер су их наследили од шпанске круне почетком 1800-их. Своје тврдње, такође, заснивају на близини ових острва јужноамеричком копну, те их стога чини природним делом њихове територије.

Са друге стране, Британци се ослањају на своју дугорочну управу на Фолкландским острвима и на принципу самоопредељења за острвљане, који су скоро сви британског порекла. Територија која је скоро без дрвећа састоји се од два главна острва, Источног Фолкланда и Западног Фолкланда, као и стотина мањих острва и острваца.

            Средином прошле године аргентински председник Алберто Фернандез у интервјуу за Би-Би-Си изјавио је: „У 21. веку, Енглези морају да се стиде што имају колонију“ (…) ,,Одвратно је то мислити, одвратно. То је покрадена земља. То су узурпиране земље и потлачени људи.“ (…) „Не видим пад колонијалне моћи Велике Британије – зар се Гибралтарска стена не стиди?“ (…) „Налази се на шпанској обали и неколико метара даље је огромна стена и мислите да је то Енглеска? Срамотно је то рећи. Мислим да Велика Британија није изгубила своју колонијалну жељу и да би требало да се осећате исто тако посрамљено када кажете да нека острва удаљена 15.000 миља од енглеског тла припадају Енглеској.“

Спор између Аргентине и Велике Британије је поново актуализован почетком марта што је резултовало повлачењем Аргентине из Форадори-Данкан пакта. Одмах након овога уследило је саопштење званичника Велике Британије о томе како су Фолкалндска острва британска. Након одржавања састанка Г-20 почетком марта министар спољних послова Аргентине је најавио да питање суверенитета Фолкландских острва мора бити поново размотрено унутар Уједињених нација.

Форадори-Данкан пакт као заједнички споразум из 2016. године који регулише истраживања гаса и нафте, као и бродарства и рибарства је данас постао неодржив са аспекта аргентинских власти. Имајући у виду огромне потенцијале када се ради о природним ресурсима и значају који они добијају данас када се читав свет пита како да дође до њих, разумљива је и позиција Аргентинаца који сматрају да се овај споразум треба поново преиспитати јер исувише фаворизује Британце. Министар спољних послова Сантјаго Кафиеро формулисао је предлог за поновно покретање преговора око Фокландског питања. Овом одлуком се практично окончава пакт Форадори-Данкан из 2016. године, необавезујућа изјава да се пристане на неслагање око суверенитета острва, у корист побољшања односа у трговини и безбедности.

            За Аргентинце се уопште не доводи у питање то чија су Фолкандска острва. Она за њих имају огромну националну вредност и неће их се одрећи ни по коју цену. Званично је то британска прекоморска територија, али Аргентинци тврде да острва треба да буду њихова. Приликом путовања кроз Аргентину постоје стални подсетници на државну политику по питању ове територије. Овде се нарочито мисли на знакове који истичу „Las Malvinas son Argentinas“, користећи шпански назив за Фолкландска оства и потврђујући аргентинско власништво.

Мурали такође показују облик острва, често офарбаних у небескоплаву аргентинску заставу и са речима „Вратићемо се“ поред њих, што упућује на аргентинску историју да су некада имали своја насеља на овим острвима. У многим градовима у Аргентини постоје чак и путокази одређују удаљеност до Фолкландских острва. И док су односи у свету све затегнутији и све очи упрте на односе између великих сила, а нарочито на дешавања у Украјини, заборавља се да широм света постоје жаришта која сваког тренутка могу означити нови сукоб, а који се врло лако може претворити у рат, са много страшнијим последицама него што се то на први поглед чини. Највећи проблем који се јавља по питању статуса Фолкландских острва је тај што се на сва могућа најновија инсистирања да се овај статус поново преиспита дипломатским средствима унутар Уједињених нација, Велика Британија нимало не обазире и не показује нимало жеље да се седне за дипломатски сто. За Велику Британију је питање статуса Фолкландских острва решено.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here