Home ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ АРЧИБАЛД РАЈС „ПОНОВО МЕЂУ СРБИМА“

АРЧИБАЛД РАЈС „ПОНОВО МЕЂУ СРБИМА“

497
0

Зоран Милошевић

Недавно је светло дана угледала занимљива књига. Занимљива и по „предмету“, теми коју представља, али и по садржају.

Група научника, на челу са приређивачима овог тематског зборника Андријаном Лазаревић и Душаном Радујком, истраживали су живот, реч и дело Арчибалда Рајса који је волео Србе, али и оставио веома важне и занимљиве забелешке не само о овом народу, већ и из области криминалистике, етнологије, политикологије итд.

Зборник започиње радом Стефана Радојковића и Синише Вулића, „Преглед српске литературе о животу и делу Рудолфа Арчибалда Рајса“, следи рад Андријане Лазаревић и Љиљане Коларски, „Криминолог дипломата: допринос Арчибалда Рајса изградњи чвршћих веза између Србије и Швацарске“.

Милица Топаловић и Јован Берић су се бавили Рајсом у контексту његове знамените књиге „Чујте, Срби!“ – „Рудолф Арчибалд Рајс и српском друштву: да ли смо сачували себе?“, А Ненад Спасојевић и Андреа Матијевић аутори су рада „Лик и дело др Арчибалда Рајса у очима студената Универзитета у Београду“.

Крајње занимљиву тему обрадила је Јелена Вујановић – „Арчибалд Рајс у српским медијима и српском друштву: некад и сад“, док су Душан Радујко и Виктор Стаменковић аутори чланка „Представљање Арчибалда Рајса у онлајн истраживању у периоду 2013 – 2023.“.

АРЧИБАЛД РАЈС

У сличном контексту је и истраживање Николе Перишића, „Медијски дискурс на информативним интернет порталима у Србији приликом извештавања о деведесетој годишњици смрти Рудолфа Арчибалда Рајса“ и Николе Лазића, „Историја на друштвеним мрежама: анализа дискурса инстаграм профила „Чујте Срби“ и фејсбук странице „Арчибалд Рајс – чујте Срби“.

Колико је велики значај зборника „Арчибалд Рајс: живот, реч, наслеђе“ говори и чињеница да и поред значајног знања јавности о делу Рајса, када се обележавало 90 година од његове смрти у медијима, уз часни изузетак РТС-а, имамо површни новинарски приступ (преношење изјава државних и градских функционера или се препричавали елементи из његове биографије).

Другим речима, зборник „Арчибалд Рајс: живот, реч, наслеђе“ је дело које превазилази површност и читаоцима у одређеним сегментима нуди дубљи, научни приступ и садржај о овом заиста заслужном човеку. С тога, ако није сувишно, препоручујем зборник за читање.

Извор: https://naukaikultura.com/arcibald-rajs-ponovo-medju-srbima/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here